Wat is Cloud computing?

We horen allemaal veel over ‘Cloud computing’, maar wat is het nu precies?

Eenvoudig gezegd is cloud computing het leveren van computing services, inclusief servers, opslag, databases, netwerkfuncties, software, analysefuncties en intelligentie) via internet (‘de cloud’) waarmee u een snellere innovatie, flexibele resources en schaalvoordelen krijgt. U betaalt doorgaans alleen voor de cloud services die u gebruikt, waardoor u minder bedrijfskosten hebt, uw infrastructuur efficiënter draait en u kunt schalen al naar gelang uw bedrijf wijzigingen nodig heeft.

De belangrijkste voordelen van cloud computing
Cloudcomputing betekent een grote verandering in denken ten opzichte van de traditionele manier waarop bedrijven over IT-bronnen dachten. Er zijn zeven algemene redenen waarom organisaties cloud computing gaan gebruiken:

1). Kosten
Cloudcomputing elimineert de noodzaak om kosten te maken voor de aanschaf van hardware en software en voor het opzetten en beheren van eigen on-site datacenters (rekken met servers, de elektriciteit die dag en nacht nodig is voor stroomvoorziening en koeling, en de IT-experts die de infrastructuur moeten beheren). Dat loopt snel in de papieren.

2). Snelheid
De meeste cloud computing services worden als self-service op aanvraag geleverd. Daardoor kunnen zelfs grote aantallen computerbronnen in enkele minuten worden ingericht, en meestal kan dat via een paar muisklikken. Dit alles biedt bedrijven veel flexibiliteit en zorgt voor minder druk tijdens het plannen van capaciteit.

3). Wereldwijde schaal
Een van de voordelen van cloud computing services is de mogelijkheid tot flexibele schaalaanpassing. In cloudtermen gesproken, houdt dat in dat het juiste aantal IT-bronnen wordt geleverd (bijvoorbeeld meer of minder rekenkracht, opslag, bandbreedte) afgesteld op de behoefte van dat moment en vanaf de juiste geografische locatie.

4). Productiviteit
On-site datacenters vereisen veel rekken en veel gestapel, hardware die moet worden ingesteld, softwarepatches die moeten worden geïnstalleerd en andere tijdrovende taken die met het beheer van IT zijn gemoeid. Cloudcomputing maakt veel van deze taken overbodig, zodat IT-teams hun tijd kunnen besteden aan het bereiken van belangrijkere bedrijfsdoelstellingen.

5). Prestaties
De omvangrijkste cloud computing services worden op een wereldwijd netwerk van beveiligde datacenters uitgevoerd. Ze worden regelmatig bijgewerkt naar de laatste nieuwe generatie, snelle en efficiënte computing hardware. Dit heeft diverse voordelen in vergelijking met de noodzaak tot het hebben van een enkel bedrijfsdatacenter, waaronder een verminderde netwerklatentie voor toepassingen en grotere schaalvoordelen.

6). Betrouwbaarheid
Cloudcomputing maakt zaken als het maken van back-ups van gegevens, noodherstel na een ramp en het waarborgen van de bedrijfscontinuïteit eenvoudiger en goedkoper, omdat gegevens gespiegeld kunnen worden op meerdere redundante sites in het netwerk van de cloud provider.

7). Beveiliging
Veel cloud providers bieden een uitgebreide serie beleidsregels, technologieën en regelingen die uw algehele beveiligingspostuur versterken. Zo worden uw gegevens, apps en infrastructuur beschermd tegen potentiële bedreigingen.

Microsoft en cloudcomputing

Microsoft is een toonaangevende wereldwijde provider van cloud computing services voor bedrijven van elke grootte. Meer informatie over het cloud platform van Microsoft, ons aanbod van Kubernetes in Azure, ons serverloze toepassingsplatform en de vergelijking van Microsoft Azure met andere cloud providers vindt u in Wat is Azure? en Azure vs. AWS.

Heeft u naar aanleiding van het bovenstaande vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons op!